Péče a mytí pokožky hlavy po transplantaci

Péče a mytí pokožky hlavy po transplantaci

Transplantace vlasů je často vnímána jako konečný krok na cestě k obnovení plné „hřívy“. Avšak pravdou je, že samotný zákrok je teprve začátkem procesu, který vyžaduje pečlivou a promyšlenou péči, aby byl považován za úspěšný. Úspěch transplantace není jen výsledkem chirurgického zákroku, ale také mnoha dalších faktorů, které ovlivňují kvalitu a růst nových vlasů. Jedním z klíčových aspektů je dodržování správné hygieny, umývání vlasů a pokožky hlavy a používání vhodných přípravků. V následujícím článku vám poskytneme důležité rady a tipy, jak se o vlasy a pokožku správně starat po transplantaci, aby vaše cesta k plnohodnotné hřívě byla co nejhladší.


1) Péče o vlasy 0 – 4 týdny po zákroku:

Na následující týdny obdrží každý pacient šampon a balzám přímo od lékařů na klinice, tyto produkty jsou složené, tak aby byly šetrné k nově transplantovaným vlasům a zároveň podporovaly hojení. Je důležité pokračovat v používání těchto přípravků po dobu doporučenou lékařem. První týdny jsou transplantované štěpy velice citlivé a náchylné na poškození. Je důležité s nimi zacházet s mimořádnou opatrností, aby se podpořilo jejich správné uchycení a růst. Při mytí vlasů je důležité používat jemné pohyby a vyhnout se jakémukoli tření nebo masírování, které by mohlo štěpy poškodit. Nesmí dojít narušení transplantovaných vlasů.

2) Péče o vlasy od 5 týdne po zákroku:
Po zahojení pokožky hlavy a zbavení se všech pooperačních stroupků, se můžete pomalu vrátit k běžnému umývaní vlasů. Určitě je důležité nadále používat produkty, které jsou šetrné k pokožce hlavy a podporují zdravý růst vlasů. Doporučujeme vybírat šampony bez sulfátů a s přírodními složkami, dermatologické šampony či šampony pro citlivou pokožku. Při výběru kosmetiky a šamponů po transplantaci vlasů doporučujeme konzultaci s trichologem nebo specialistou na péči o vlasy. 

3) Sušení vlasů a pokožky po transplantaci

Sušení vlasů po takovém zákroku vyžaduje zvláštní opatrnost, obzvlášť v následujících 3 měsících po operaci, kdy se nové vlasy začínají uchycovat a růst. První 2 týdny se vyhýbejte ručníkům, ideálně nechte vlasy a pokožku přirozeně uschnout.
I po celkovém zahojení pokožky hlavy, až je pokožka hlavy zbavena veškerých stroupků, pokračujte ve velmi jemném zacházení s novými vlasy při sušení. Můžete začít používat ručník. Fénování se doporučuje až 3 měsíce po transplantaci na nejnižší stupeň teploty a po 6 měsících už je možné fénovat i na vyšší stupně teploty.


Vlasy z Turecka - mytí vlasů po transplantaci


Na závěr je důležité říct, že každému pacientovi se pokožka hlavy a vlasy po zákroku hojí jinak, a to co je pro jednoho ideální, nemusí fungovat pro druhého. Klíčem k úspěšné péči po transplantaci vlasů je tedy pozornost k vlastnímu tělu a jeho reakcím. Přístup k péči by měl být přísný dle návodu, ale i přizpůsobivý, s důrazem na sledování reakce vaší pokožky a vlasů na různé produkty a postupy.

Mějte na paměti, že vaše pokožka a nově transplantované vlasy potřebují čas, aby se zotavily. Dodržováním těchto rad, spolu s pravidelnou konzultací se specialistou, můžete podpořit zdravý růst vašich vlasů a dosáhnout co nejlepších výsledků. Nezapomeňte, že cesta k obnově vlasů je maraton, ne sprint, a trpělivost spolu s pečlivou péčí se vám vyplatí v podobě krásné a zdravé „hřívy“ na kterou budete moci být právem hrdí.